Състояние на пистите

Ски пистите във Витоша са ранообразни и подходящи за опитни и начинаещи скиори и сноубордисти. Витоша предлага шест ски писти с различна трудност и дължина - зелената е най-лесната, а Витошко лале, най - трудната. Има трасе за ски бягане, Универсиада, дълго 9600 м. Към всички ски писти има необходимите съоръжения: няколко седалкови лифта, един кабинков, стартиращи от покрайнините на Витоша и стигащи почти до върха на планината.

Oбща дължина на пистите - 29 km
Най- дълга ски писта - 5 km
И
зложение на склоновете - Север, Изток
Най- висока точка - 2290 m
Най- ниска точка - 1510 m
Денивелация - 780 m
Надморска височина на курорта - 1820 m


На Витоша са обособени два ски центъра:


Ски център "Алеко" е най - старият в България и най - посещаваният ски център на Витоша. Надморската височина е 1800 м. Ориентацията на пистите е северна. Ски - съоръженията включват е
дин кабинков, четири седалкови лифта, пет стационарни и два детски ски - влека .

Повечето писти са разположени около Алеко, като има всичко - от полегати полянки, където да се учат децата и ски-училища, до стръмни писти и дори екстремни улеи, подходящи за опитни скиори, разполагащи с добра ски екипировка. На пистата Академика (позната още като “Долното лале”) от няколко години работят машини за изкуствен сняг и се кара и нощно време (обикновено от 18:30 до 22:00) под красивата светлина на големи прожектори. Най-високата писта на Витоша е малката писта с влек тип “котва” под Черни връх, а най-ниските са разположени в горите далече от Алеко. От другата страна на голямото Витошко плато в ски зоната “Конярника - Ветровала”. Като цяло планината предлага всичко най-добро за перфектното каране на ски и то в идеална близост от големия град.

Вторият ски - център е "Конярника - Ветровала". Намира се на височина 1507 м. н.в. Стационарният ски влек е с дължина 600 м. и преодолява разлика във височините от 128 м. Освен него има и два портативни влека.